Pages

Monday, January 23, 2012

andai saya seekor kucing...

dh lame dh rasenye x mengarang
hr ni tibe2 rs nk mengarang
lpas satu kejadian berlaku kat university td

alkisah nye mcm ni
hr ni hujan renyai2, suhu 8 darjah celcius
x sejuk sgt tp bile hujan dlm winter ni mmg sgt2 mencabar
hr ni pegi dai untuk jumpe senpai je
ade hal kene bincang psl result experiment
lpas jumpe sy bercadang2 nk trus blk umah sbb nk slesaikan pembayaran bil internet dan air hr ni
sy sgt excited sbb ptg ni insyaAllah dpt mkn nabe dgn shibau girls n dino
so sy cepat2 nk blk la kan

tibe2 ujan yg renyai jd makin lebat
sy pon singgah kat satu tmpt, persimpangan antara shokudo(cafe), combini(convinient store) n bgunan dai
sy stop kat situ sbb nk bkak beg nk amik payung
kwsan tu mcm ade pokok2 renek, dan berhampiran tmpt tu ade tong sampah
tibe2 tgh bkak beg, someone call me
n tgh2 ckp n bgtau si dia sy nk g shinjuku mkn nabe ptg ni, tibe2 ade bunyi kucing

sy : awk, ade meong dtg kat sy (kucing dlm bhs kami meong)
die : amik la,wat blk umah

kucing tu makin kuat mengeow2, smpai semua org lalu kat situ pndang semacam kt sy. kucing tu terjun dr tmpt tggi tu n dtg gesel2 kat kaki sy..kesian sgt kat kucing tu..

die : meong tu lapar kot, skrg kan sejuk
sy : awk dgr ke bunyi meong ni?
die : dgr la,kuat sgt die bunyi
sy  : ok la sy letak fon, nk g combini beli sumthing utk meong.

sy trus pegi combini, cek2 duit ade 200yen je. hr ni mmg x bw byk duit sbb sy puase. round2 combini, jmpe la snack harge 105yen, keropok perasa chicken n beef..alamak terpakse la beli, lgpon bkn sy nk mkn, nk bg kat kucing..sy tkt nk beli mknan sembarangan kat kucing sbb ade pernah terjadi last year ms 3nensei dl, sy bg coklat kat sekeluarga kucing(seekor ibu + 3 ekor anak), bile sy bgtau kat si die, si die ckp xleh bg coklat kat kucing sbb coklat manis sgt,jantung kucing xdpt nk adapt mknan manis..esk2 dtg dai tgk kucing tu xde dah..hr2 sy pegi tmpt kucing tu mmg kucing2 tu dh xde..sy menyesal sgt2..

lpas beli snack tu trus sy pegi kat kucing td. die berlindung bwh pohon2 rnek sbb ujan sgt lebat.
sy pggil die, die trus dtg kat sy. mule2 sy bg sekeping dl keropok tu,tgk die mkn ke x. yokatta,syukur die mkn..so sy pon bg semua snack tu kat die n letak bwh pokok x bg kene ujan..sy dpt tgk muke kucing tu sgt2 hepy.

ms sy tgk die mkn tu, sy terfikir ape la nasib kucing ni..tibe2 sy terfikir, Allah jdkan sy sebgai semulia2 makhluk. sy manusia ade akal, sy boleh decide sndiri jln hidup sy, sy boleh pegi beli sndiri ape sy nk mkn, sy boleh je pgi mane2 sy suke, tp kucing ni?entah esk entah lusa klu cuaca makin sejuk, sape tau hayat hidup die smpai mane.kucing tu sebelah mata die mcm ade selaput putih, bdn die bersih, tp mata die mcm ade tahi mata..die sakit mata..sy xtau nk rawat kucing yg sakit mata, sy nk bw g klinik tp klinik haiwan kat sini sgt2 mahal, sy x mampu..sy doakan semoga kucing itu cepat sembuh dn die boleh cr mkn dgn sihat n dpt jmpe kwn2 die yg laen.

sy bersyukur sbb Allah jdkan sy sebagai manusia, semulia2 makhluk.
selama ni klu ade msalah, mmg slalu rs stress, tension, tp sy xpenah fikir, hidup seekor kucing, yg lg stress..sy x dpt byangkan klu sy jd kucing..mane nk mkn, mane nk tggal, xde kwn, sabishi, sejuk2 xde baju belon nak pakai...

ini la kucing tu..die makan dgn seronok, dua ronok, tiga ronok :D


sy ingat nk beli mknan kucing, n nk letak je dlm beg pegi skolah..nant bile2 jmpe kucing sy boleh bg kucing mkn :D



sayangi haiwan kerana mereka juga makhluk Allah

ok, bye2, sy nk pegi byr bil, n nk smbung tlis thesis :D

1 comment:

naiey said...

salam berd..
waaa...suka baca entry ni...inilah kehidupan yg jarang dihargai oleh makhluk bergelar manusia.
sedih dan sayu je tgk kucing tu :(