Pages

Wednesday, December 7, 2011

Bile dh besar nanti....

Semakin hari, semakin meniti usia...
Ya Allah sungguh ku xtahan dgn ujian ini
Setiap yg kite lalui hr2 ade hikmahnye
Setiap cabaran yg dilalui, moga suatu hari nanti jd pedoman dan panduan


Kadang2 kite mesti pernah terfikir
Kenapa aku study bagai nk rak, tp result ak mcm ni je
Kenapa die x study, asyik main je, tp kenape result die bgus gile?
Kenapa kenkyushitsu ak semua org xnk kawan dgn aku, kenapa sensei garang, senpai garang,
tp kenapa kenkyushitsu die sume senpai n sensei baik je, x mcm lab ak lgsg, kenape?
Kenapa die dpt bnde tu, sdgkan ak usaha byk dah, tp die yg dpt kenape?kenape?


jawapan die, REZEKI..
ye, rezeki...sbb Allah ckp rezeki tu bkn utk kite
Allah tahu yg mane terbaik utk kite
kdg2 ape yg kite nak tu, kite x dpt, tp Allah gantikan dgn yg lebih baik..
kite kdg2 x nmpak bnde ni, kite mengeluh, kite mengamuk x tentu hala.
tp kite x penah nmpak, Allah nk bg sesuatu utk kite yg lebih baik yg kite x jangka.
Kuasa Allah, sapelah kite nk melawan kan?


Sekarang dh masuk mase utk cr kerja, cr scholar utk smbung master.
Ade kwn yg dh dpt kerja, ade yg kwn yg masih mencari kerja
Ade kwn yg dh dpt scholar, tp masih ade yg masih mencari2 dan menunggu keputusan interview.
Kat sinilah kite kene paham konsep rezeki.
Klu kite x beriman dgn keyakinan terhadap ketentuan Allah, kite xkan redha bile kite tau kwn kite dh dpt keje tp kite still mencari..syaitan dtg mencucuk2 kite supaya jeles ngn kwn kite..tyme tulah hati jd hitam penuh hasad dengki..ya Allah mintak dijauhkan,...

Redha, bunyi mcm senang, tp susah nk apply kan?
Isshoni ganbarou!!!!

Post sy kali ini utk sy dan jugak kwn2 sy..
Ape pon yg terjadi, rezeki Allah dh tetapkan..
Hanya Allah yg tau ape yg terbaik utk kite :)
Tp kene lah usaha, ikhtiar, dan tawakkal pdNya
Ape2 pon yg kite nak, kite mintak dgn Dia.
sbb sumenye dtg dr Dia.



ni sy curi status fb kwn sy si semut..

Usaha tanpa doa itu sombong;
Doa tanpa usaha itu bohong~!

"...... kemudian apabila engkau telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah. Sungguh, Allah mencintai orang yang bertawakal." [ 3 : 159



If God doesn’t give you what you want, it isn’t what you need.
When God takes something away from your grasp, He is not punishing you  but merely emptying your hand to receive something better. 
There are some things in life that don’t go the way you want them to or  the way you think they should, but you can’t dwell on these because  you’ll miss out on other opportunities. Don’t give up one something just  because you don’t think things will work, you won’t know unless you  give it a try. But don’t hold onto something that left a long time ago,  because sooner or later you’ll realize some things just aren’t meant to  be.





p/s : jgn ade yg kecik ati plak ngn post kali ini..ini utk peringatan utk sy sndiri jgak..

2 comments:

~kuyam~ said...

tu la berd..ak pun jeles bila tgk ada kwn2 yg dah dpt offer keje :'( tp xpe la,Allah S.W.T dah tetapkn yg terbaik utk kita kan :)

himawari said...

insyaAllah..Allah tahu mane yg terbaik utk kite..kdg2 perit nk hadapi tp kene redha :D