Pages

Sunday, June 26, 2011

health is wealth


assalam

skrg dh msuk summer
panas sgt
x same ngn panas malaysia
sini panas die melekit2 n boleh sunburn yg amat mcm g pantai

tp klu dgn musim yg panas mcm ni, 
yg penting skali, jgn bg bdn kekurangan air
kene make sure everyday minum air dgn kuantiti yg mencukupi
sy mmg ssah sikit nk minum air
so, sbgai permulaan, sy akn mengisi satu jug air sblum tido
sy akn pastikan dlm satu hr tu at least sy akn minum air sebanyak tu



sy nk share sumthing
sumthing utk kesihtan + mcm2 
sy paste kat sini sbb x nk kasi sy lupe
n xnk sy hangat2 tahi ayam je

dh lame wat bnde ni..awl bulan mei
tp x praktik hehe

MyEm0.Com

1. bangun seawal mungkin..walaupun klas lambat, ataupon kelas xde, bgn awl

2. bc doa bangun tido

3. niat utk berazam meningkatkan diri

4. minum air sebelum gosok gigi..masukkan air ke dalam mulut selama 10saat smbil berselawat 3   
   kali dlm hati..air liur awl pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar..

5. urut muka sbb pg2 muka berminyak..mulakan dgn bhgian bwh dagu..tepuk dgn blkg tapak tgn utk menghilangkan double chin..gunakan ibu jari utk mengurut bahagian bwh dagu..kemudian gunekan jari telunjuk utk mengurut muka, dimulakan dgn bhgian dagu, kemudian pipi, hidung diikuti dgn dahi..sila urut muka dr bhgian bwh ke ats

6. setelah solat subuh, baca al-mathurat dan surah yusuf..kemudian minum air sebanyak 3 teguk..

7. minum teh hijau setiap pg..dan juga sesudu madu..

8. hirup udara segar dr luar rumah..sedut nafas dan hembus nafas sebanyak 3 kali

9. lakukan senaman ringan selama 10minit dr wii fit/ ape2 senaman

10. Semasa berdandan pada waktu pagi baca selawat di kedua-dua telapak tangan dan rautkan ke muka beserta niat dalam hati supa diindahkan wajah seperti wajah Nabi Yusuf AS. Amalkan setiap pagi.

11. sapu losyen/body butter di seluruh bdn setiap pg

12. bc quran everynite

13. tiap kali mkn, kunyah 40kali br telan

14. minum air kosong byk2

15. joging at least 20minit setiap sesi, and at least 3 kali seminggu :)

16. scrub bdn seminggu sekali

MALAM-sebelum tido

17. minum susu

18. gosok gigi, cuci muka

19. sapu moisturizer di muka

20. sapu losyen di seluruh bdn sebelum tido

21. bc doa sebelum tido

22. maafkan semua orang sebelum tido

23. niat utk bangun awl






adeh malu la plak..byk utk kecantikn je...haha..

kat list ni ade yg dh buat tp x consistent, ade yg buat dan consistent, ade yg x penah buat lgsg :p:p

              頑張れ!
               MyEm0.Com



sumber : petua awet muda





Friday, June 24, 2011

kebahagiaan adalah hakmilik setiap insan


kenapa kdg2 Allah selalu uji manusia?
sbb dgn ujianlah manusia kembali pdNya
i'm talking about myself

bile Allah bg kesenangan, kebahagiaan, ms tu lupe Dia
lupe kat Dia yg bg segalanya
tp bile dh susah, time tu br nk cr Dia
Ya Allah, ampunilah dosaku..aku hambaMu yg khilaf :(

sy terpikir dgn ujian yg Dia bg ni
kenapa sy slalu ade msalah dgn hubungan sesama manusia
tokuni(especially) hubungan dgn sahabat
mudah sgt sahabat kecik hati dgn sy
mudah sgt sahabat terguris hati dgn sy
sy terpikir
Allah nk tnjuk sumthing kat sy
Dia nk sy ubah ape yg negatif dlm diri sy
yes, there's sumthing wrong with me, sbb tu mudah je kwn kecik ati ngn sy :(

satu lg, sy terpikir
nk jg hubungan baik sesama manusia, 
kene jg hubungan dgn Dia dl

maybe sumthing wrong dgn hubungan sy dgn Dia



ketahuilah sahabat2 sy yg disayangi,
sy xde niat nk mengguris hati kamu2
xde niat nk lukakan hati kamu2
sy hanye manusia biase (>.<)
sy syg kamu sume <3<3


"dekatilah Dia ketika kamu senang, 
Dia akn mendekatimu ketika kamu sukar"




p/s : esk start kenkyu dah..suke3..x sbr nk g lab wat jikken :)

Wednesday, June 22, 2011

not a wordless wednesday :)

yes, rmi org wat tajuk blog hr ni "wordless wednesday"
sy igt sy sorang je prasan
tp ade junior skolah dl tlis kat fb
so, for me, today is not a wordless day for me

sbb adee banyyyyakkkkkk word nk dicerita kat sini :)


hr ni duk umah golek2 sambil baca ronbun
smbil baca, smbil tgk u tube

comel kan video kat bwh ni?
teruja, pas2 tgk
pas2 terlagha
rupenye byk lg cerita2 yg comel

crite di bwh ini dlm bhs jepun :)



                        

utk part 2, tekan 次の動画

hr ni sy buat mknan pelik
puding custard kuah jagung
haha
sbb mls nk g bl buah dlm tin, 
gune pakai yg sedia ade di rumah
jagung jd mangsa sbb jagung yg ade kat umah skrg ni



BAHAN pertama :
utk puding

1 peket agar-agar [rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]

Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
6. Sendukkan adunan coklat kedalam acuan.
7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].


BAHAN kedua
utk kuah

Bahan2 untuk kuah

1 tin susu cair
1 tin besar mix fruit coctail (saya pakai jagung)
1/2 cawan air
4 sudu gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh tepung custard larutkan dalam air. (tujuan untuk memekat kalau tak masukkan pun tak apa).

Cara

Campurkan semua bahan dan masak diatas api perlahan ( api kuat akan membuatkan susu berkeladak dan tak cantik). Tujuanmasak diatas api hanyalah untuk hancurkan gula dan sebati. Jika rasa gula sudah hancur olehlah tutup api tersebut. Masukkan dalam freezer. 


tara~~~ini hasilnye :)






yang kaler pink tu sbb ngade2 nk bg kaler pelangi :)
sedapp desu~~




ptg td g jogging
semput, pancit sume ade
sbb dh lame x joging
harap2 berterusan
seminggu 3 kali at least
yosh2!




jangan mudah percaya

tgk cite annisa?


kisah 4 org sahabat baik
yang berkongsi menubuhkan syarikat
tp sahabat yang makan dalam
tp cite ni bertumpu pada ana(baju oren)

sy br tgk cite ni sampai episod 8
tp sy dah dpt pengajaran die
jgn mudah percaya sgt dgn org
even kawan baik sndiri

sbbnye
dlm cite ni, yg pakai bj hitam tu mkn duit syarikat diam2
tp dlm ms yg same yg baju itam tu pura2 baik

lpas tu, balqis(bj merah@rozita cik wan)
rampas suami besfren die ana
dlm diam2
tp ana tu mmg pape cite kat si balqis ni msalah rumah tangga die
dh jd mcm suamimu, suamiku jua lak



so, dlm idup kite ni
kdg2 kite x tau ade yg backstabber
depan kite lain, tp blkg kite lain
depan kite baik je, tp kat blkg kite x tau
so, kene ati2
bukan kene, tp MESTI !
kite x tahu kdg2
ade duri dlm daging
ade gunting dlm lipatan


cite ni still on going
so x tau ape lg kesudahan die


skrg ni mcm2 buleh jadi
kowaii

Monday, June 20, 2011

111

ini entry yg ke 111
dan sy rase nombor ni sgt cantik
for me to express my feeling towards my father :)

selamat hari bapa untuk abah
dayah syg abah
maafkan dayah sbb kdg2 dayah x dgr nasihat abah
degil..hehe

last week sy dah wish kat abah
rupenye sy silap
igtkan ahad mggu kedua dlm bulan june
tp silap
abah cakap xpe wish bile2 pon

sbb kene sayang abah hr2, 
jd hr2 adelah hari bapa :)



Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin.. 


tiap kali tgk video kat bwh ni, mesti sedih..
Ya Allah, jauhkanlah aku drp menjadi anak derhaka 
Amin




sayang abah!

Saturday, June 18, 2011

just luv this song ^^

Tak pernah kurasa begini
kumenyintaimu sepenuh hatiku
ternyata hanyalah dirimu
yang mengerti aku sepenuh hatimu

Ku inginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku


Ternyata hanyalah dirimu yang amat ku rindu
kurindu selalu
kuinginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku


Janganlah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh


Jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku
janganlah kau pergi




ni demam nora elena ni..hik3

Tuesday, June 14, 2011

hoping for the best :)

4
bkn no yang besar
masih kecil
masih byk bnde perlu belajar
masa masih jauh 
perjalanan masih jauh
jalan yg berliku 
onak duri
dugaan
cabaran
rintangan


tp bersyukur pdNya 
sebab dh sampai 4 tahun
tq <3

hoping for the best for the past,present and future


video





Sunday, June 12, 2011

entry xde tajuk

本当に困難と共に、安楽はあり、本当に困難と共に、安楽はある。[94:5-6]


ni saya amik dr fb fauziah..
ops x mintak kebenaran pon...hik3..
xpe, fauziah x mrh pon rsenye :)




nape sy tlis ayat kat ats 2?
sbb sy tgh sakit kpale


sebelum ni sy bersenang lenang
setiap mggu g dai hanye g dgr org present je
pas2 g dai lak 2 kali je seminggu
selebihnye duk di umah bc ronbun(thesis)------>bace la sgt..hu3


tibe2


bkn la tibe2 pon
lame dh dpt borang master ni
tp selagi x sampai tarikh nk anta, slagi tu la duk main2


sekali, weekend ni sy kene selesaikan 2 bnde
slide happyou ngn borang master


sape ckp senang nk sambung master?
peringkat pertama pon dh rase berat
buat esei utk isi borang
esei bukannye esei main2
esei "my plan on my research" (teruk gile english)
klu dlm nihongo 研究の計画
satu page penuh wajib
fufufu


esk jugak la nk anta borang, esk jugak la presentation




alaa, bnde sikit je pon, tu pon nk mengeluh ke hidayah?
esk2 klu sambung master, lg byk cabaran, rintangan
so, ganbare utk diri sndiri


yosh2!!!!!

Saturday, June 11, 2011

bunga-bunga cinta

tak pernah terlintas di benakku
saat pertama kita bertemu
sesuatu yang indah
tumbuh dalam gundah
harum dan merekah


bunga-bunga cinta indah bersemi
di antara harap pinta padaNya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
berpadu indah
dalam mihrab cinta








video




Friday, June 3, 2011

cuti ke x ke same je

orang tak cuti, kite cuti

orang cuti, kite x cuti

orang x cuti, kite cuti


wuaaaa

esk lusa kene g dai

tp isnin, slase, rabu, kamis sy cuti 

T_______________T

nk kuar jln2 nk ajak org pon xleh

doushita no yasumi jikan ha hoka no hito to chigau no kanaa



Wednesday, June 1, 2011

kenangan lalu menggamit rasa


belek2 album lame
tgk kat fb yg lame2
terjumpe gambar ni


cuba perhatikan saye dlm gmbr2 di bwh


1. bersedia nk terjun membelakangkan bdn...kowaiii..tgk muke semangat btol


2. aik tibe2 x terjun..sbb gerun la..haha..kalut pakcik bwh tu cr sorang lg x timbul2


 3. boleh pulak gelak2, adoi la...


4. terpaksa jugak buat...nk terjun smbil sengih2


5. yg ni konpem la dh lpas terjun..muke menggigil tahan sejukkk



 6. aktiviti last, sume kene terjun...haha







tgk balik gmbr ni gelak2 sorang2..
kenangan lalu menggamit rase
sekian...