Pages

Wednesday, December 8, 2010

迷っている (i'm lost)


salam...

makin nk dekat exam, makin byk bnde nk kene pk...
makin nk dekat exam, makin byk keje nk kene siapkan..
makin nk dekat exam, makin susah jikken(experiment)...
makin nk dekat exam, makin sejuk lak... -_-"

hr ni ade beberapa cite nk diceritakan

CERITA 1
hr ni ade jikken psl antena..ala,antena mcm kat umah utk tgk tv 2..
jikken ni nk kene tgk pancaran die mcm mane,amik bacaan, n kene lakar graf...
lakar graf bukan kat kertas graf biase,ni kertas graf yg bulat, bacaan die komakai gile, n plg x suke, kertas graf ni dah byk kali kot fotostat sbb mmg x nmpak line die..tlg la presiden ke,pengetua meiji bekalkan kertas graf yg cantik...igtkan mata rabun dekat ni dah elok,kene pki spek lg nmpknye...td ms jikken,sy membebankan groupmates sy...sbb sy lakar graf lmbt sgt..diorang terpakse tggu kelambatan saye...nasib baik diorang sbr je.. T.T

kertas graf 1
kertas graf 2

n ms buat jikken second,ade 3 tugasan..n tiap2 tugasan mmg kene ade tantou..TA(teaching assistant) srh gilir2 jd tantou..tp disebabkan sy yg mcm x reti pape ni ade skali,sy dpt tugasan yg plg senang..n mmg kami x tukar turn smpai abes..actually ade tkar jgak,tp disebabkan sy lg,jikken tu jd lmbat..gomenne minna..
nape skrg rase mcm x produktif...xde semangat...asyik penat...n pas jikken, ms TA setsumei(jelaskan) psl kousatsu(kesimpulan) mcm mane nk wat,sy blur...sy xdpt tangkap ape TA tu ckp..mmg muke sy berkerut klu x paham,n TA tu tau sy x paham..sy nk ckp sy x paham,tp sy x paham ape bnde yg sy x paham 2..finally,sy buat2 paham n angguk je TA tu tnye...emm,ni bukan cara blaja yg btol..waaa...genkai2...nihongo wakaranai!!!(>.<)

CERITA 2

kat meiji ni, ms zenki(1st sem) lg,kami dah kene isi borang utk msuk kenkyu(research)..fyi,sistem blaja kat nihon ni wajib wat research...kitorang x wajib intern utk cukupkan credit hour tp wajib wat kenkyu...ms nk pilih dl,mmg sy semangat g openlab..dlm 24 lab tu,sy g 10 lab..sbb nk g tgk btol2 mcm mane kenkyu2 sume..tp ms 2 mmg dah ade minat kat handoutai(semiconductor)...so,mmg kimeta nk kenkyu handoutai...
lpas g lawat2 kenkyushitsu, kitorang kene isi borang OMR..alhamdulillah, i got it!



TP..... skrg ni rase mcm silap amik kenkyu ke ape...kenkyu yg sy msuk tu,kitorang akn dibahagi2kan ke kaisha2(syarikat) nihon..antara kaisha yg msuk list ialah :

1. Natinal Institute for Materials Science (つくば)
2. Japan Aerospace Exploration Agency (横浜)
3. 農工大学 (武蔵小金井)
4. Advance Industrial Science and Technology (つくば)
5. 理研(埼玉)

except for no 3,sbb sy x sempat tangkap sensei ckp tempat die kat mane, sume tmpt2 ni jauhhhhhhh sgt dr ikuta,my current city..waaaa~ thun depan ade satu lg subjek nk kene amik...xkan sy nk ulang alik g kenkyu dgn jauh sekali pg2.. T.T

ade tmpt kenkyu di dai(university) tp 2 org je leh msuk situ..dgr2 uwasa,klu msuk kenkyu kat kaisha, kenkyu dr isnin smpai kamis,full mcm shakaijin g keje...kitorang yg 3nensei sume 9 org...so,7 org lg mmg akn ke tmpt2 yg disenaraikan di ats...no wonder la kenkyushitsu kat dai sgt kecik...mmg x muat ahli lab yg dekat 30org tu..n no wonder la bounenkai(year-end party) nant ade wakil2 dr kaisha dtg..br je igt nk kotowaru (refuse not to go) bounenkai tu...

menurut senpai, kenkyu kat kaisha mmg best sbb leh ade kenkyushitsu sendiri..x ke bangga ade "SITI NORHIDAYAH kenkyushitsu"...tp bangga tu tolak tp dl...yg x bestnye sgt2 bz...kenkyu kat kaisha ni leh dpt byk pengalaman..leh tgk suasana keje sbnr seorang engineer..leh g gakkai mane2..best kan?n kite akn jd one part of the kaisha....tp sememangnya klu pilih kat kaisha sy akan meghadapi mase yg sgt sempit..(>.<)

sy hanye ade ms smpai isnin ni utk pilih tmpt2 kenkyu yg akn sy msuk...

adakah sy akn meninggalkan ikuta tercinta ini?doakan yg terbaik utk sy ye kwn2...

sy jugak tgh stress nk abeskan buku psl otak...buku 2 sgt tebal...音楽好きな脳
kene matome (summarize)  n anta bulan 1 ni..waaa~~~ T.T


inilah bukunye




sy jugak ade report biomaterial n bioinformatics nk kene anta sblum exam ni...
hidayah,gamanshite...yes!SAYA BOLEH!!!!

jya,mata ne =))

9 comments:

dyalova said...

Yes berd!! U can do it!!! byk istilah jepun,hehe paham sikit2 je ^^
Saya kagum dgn kawan2 saya kat jepun nun jauh disna..korang inspirasi kami, so korang boleh! ^^ Berd boleh!! ^^

himawari said...

waaa dhiya,cepatnye..ni mesti duk dpan com kan?
tq dhiya utk semangat tu..
berd jugak bangga dgn dhiya..suke tgk gmbr dhiya tabah msuk utan jd batwoman..hehe

lets pray 4 our successful.. ^_^

fani comel said...

berd....kenkyu mg mmg kne wat kt kaisha ek?fuhhh..taihennye...senpai ak wat kenkyu kt dai len je.. tu pon taihen sbb kne ulang blk dr umah ke dai sbb dai tu jauh..

p/s:first time tgk graf bulat2..ganbare berd!

himawari said...

fany, kenkyu ak ade wat kat dai,ade yg wat kat kaisha...mcm collaboration gitu..setahun jugok la nk ulang alik klu wat kat kaisha..
yokohama plg dekat dlm 46 minit dr ikuta..
klu tsukuba 2 jam..saitama pon 2 jam...

kinki xdop jikken doh kan?ii naa..ak ade 2 lg menanti..fuh, x sbr nk abeskan 3nensei, n doakan semoga sume goukaku...fany mo ganbatte!

cik n0_miey said...

gler arr..ak hok duk jepun ni pon xpehe..
sasuga dak2 JAD,,hik3
gnbare!!!

myselfSakura said...

Put your trust in Him
Raise your hands and pray
gnbarimasyou

himawari said...

@nomiey>narat x paham..meme tipu la klu x paham..ak siap wat translation lg in bracket...
nomiey pon ape kurangnye...ganbatte shiken nomiey chan~

@fana>tq fren..mmg mg memahami ak dr dl smpai loni..syg mg <3

desir2sakura said...

moga berd dpt yg terbaik utk diri berd! :))

himawari said...

time kaseh cik desir2sakura ;))