Pages

Sunday, October 10, 2010

kedatangan si nagaoka dan tokai ke teratak buruk ikuta

salam bloggers...
weekend jumaat, sabtu dan ahad sy ditemani syikin dan hanis...hepy sgt3...segala masalah dilupakan seketika dgn kehadiran kwn sy ni..hepy sgt2...
syikin smpai ikuta jumaat 6pg..hr 2 syikin jd bibik sy..blk klas tgh hr tgk lauk sudah tersedia...tq syikin, sedap sgt! ptg 2 kyouryoku dgn syikin wat kuih ketayap...mlm 2 tdo lmbt sbb wat pillow talk ngn syikin...syikin kene bebel ngn sy sbb jarang minum air..klu kurang minum air, x elok utk kesihatan..gomenne syikin bebel kat awk...pg sabtu bgn lmbt n janji kuar ngn hanis, jmpe kat machida n then kitorang gerak same2 g trick art museum...walaupun kami smpai lmbt, hanis tak marah sikitpon...n bekal kuih ketayap utk hanis menambahkan senyuman hanis..hehe..

post kali ni nk cite resipi kuih ketayap...sy penat br lpas hantar syikin di shin-ookubo...byk lg nk cite psl perjalanan kami,tp nant insyaAllah, lain ms sy selitkan cite trick art museum dgn journey in shin-ookubo..ha3..

kay,ni resipinye kwn2...resipi ni sy amik dr myresipi.com

BAHAN2:

utk kulit

1 cawan tepung gandum ------->sy buat byk,so pki 4 cawan tepung
2 biji telur  -------->pakai 4                      
daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk) -------->3 cwan santan
1 1/2 sudu kecil garam ---------->3 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak -------->4 sudu besar
Beberapa titik pewarna hijau -------->pakai 3 kaler..merah,kuning ngn hijau ;p


utk inti
1/2 biji kelapa parut  --------->kelapa parut sy pki kelapa parut kering,so kene tmbh air sikit
3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan


Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.

                                          yg selepas digoreng..ala2 lempeng


                                          intinye: kelapa+gula merah


                                     gulung inti dlm lempeng..ps:ini tgn syikin ;p

                                         yg sudah siap...

kuih ni syikin bw g jumpe kakfiza di masjid yoygi, sy pula hidang ms halaqah utk kakyong n kakwawa..
x lupe 1 bekas utk si die yg br blk dr ceramah panasonic di dai ;))

weekend ni sgt hepy...dpt spend ms ngn kwn2..sy syg kwn2 sy...

jya,mata ne =))

5 comments:

cik n0_miey said...

perghh..sedapnye
kne try nih berd..hihi

Anonymous said...

kuat die masok
patot gemok pon :P

himawari said...

@nomiey>try miey jgn x try..haha..kuih simple je..tp klu nk wat byk,tmbh telur byk sikit..ak telur abes dumoh..keras sikit jd kuih ni...

@anonymous: kuat masok xpo,jgn kuat mkn... :p

sakura farhana said...

wah3..kuey ni nme kuey ketayap ke?shiranei....huhu
mkn je thu..:)

himawari said...

sakura farhana, mg mmg tahu mkn je..ha3..
ni name die kuih ketayap ye ;))